Velmi často se mě ptáte, jestli ode mě dostanete odkaz na konkrétní barvu, která byla použita např. v pokojíčku na vymalování zdí nebo na závěsy.

Veřte, že bych ráda tuto informaci poskytla každému, ale barvy jsou jak v reálném životě tak ve vizualizaci ovlivněny mnoha faktory – okolím za okny, barvou nábytku a doplňků, barvou podlahy, teplotou použitého osvětlení, denní dobou, orientací pokoje vůči světovým stranám, zobrazení barev na Vašm monitoru atd.

Díky všem těmto faktorům je třeba konkrétní barvu vždy vyzkoušet v konkrétním prostředí. Může se dokonce stát, že jedna a ta samá barva bude vypadat jinak v každé místnosti Vašeho domu nebo bytu.

Pro výběr správné barvy mám lety prověřený způsob, jak na to:

  • vyberte a kupte v obchodě 3-4 vzorky barvy v odstínu, který chcete mít na zdi
  • jednotlivé vzorky doma natřete na papír (nebo čtvrtku) formátu alespoň A4
  • až barva zaschne, přilepte papíry pomocí malířské pásky na zeď nejlépe v blízkosti nábytku, který bude v pokoji
  • odstupte od vzorků a dívejte se, která barva se Vám k nábytku líbí a která ne
  • vzorky, které se Vám nelíbí, dejte pryč
  • obvykle zbydou 2 vzorky, které se Vám líbí a nevíte, který vybrat
  • v takovém případě sundám vzorky ze zdi a nalepím je do míst, kde je hodně světla a ve druhém kroku do míst, kde je stále stín a světla je málo
  • obvykle tyto dva kroky stačí k tomu, abych se rozhodla
  • a když stále váhám, zeptám se na názor někoho dalšího – ale pozor, má to svá rizika: ten, kdo přijde poradit, může vybrat úplně jiný vzorek než ten, který jste si vybrali Vy :o)

Na přiložených vizualizacích vidíte rozdíl v barvách, který je způsoben teplotou světla,použitým ve vizualizaci. Na prvním obrázku je světlo s teplotou 2800 K, tj. teplé žluté světlo. Na druhém obrázku je teplota světla 4800 K, tj. studené světlo s hodnotou přibližující se teplotě denního světla.

Rozdíl je patrný na první pohled a je tedy zřejmé, že barvy, které jsou použity ve vizualizaci nikdy nemohou být shodné s těmi, které budete mít ve svém pokoji, i když budou „stejné“ svým číslem a výrobcem. 

 

ve vizualizaci jsou použity obrázky od INSPIO

 

Další oblastí, kterou velmi ovlivňují barvy, jsou dekorace a doplňky používané v návrzích. Na obrázích výše můžete díky rozdílným teplotám osvětlení vidět i změnu barev na růžovém závěsu a sedacím vaku Lorena Canals  v přírodní barvě.

Je třeba si uvědomit, že při tvorbě online návrhů není možné vybírat a ladit konkrétní dekorace a doplňky. Online návrhy slouží hlavně pro návrh rozmístění nábytku a nábytkových doplňků, pro představu o barevném ladění interiéru, o prostorovém uspořádání, o velikosti nábytku, který lze do interiéru použít. Online návrhy nejsou určeny pro dekorování interiéru konkrétními dekoracemi a doplňky. 

Každá dekorace a každý doplněk má svou reálnou barvu, kterou já nevidím. Já vidím jen fotografie. Fotografie dekorací a doplňků, které vznikají v ateliéru a jsou dále upravovány v grafických programech. Proto jsou v seznamu doplňků, který ode mě spolu se seznamem nábytku dostáváte, uváděny doplňky a dekorace se slovíčkem např.

Pokud byste chtěli svůj interiér mít vyřešený nejen z pohledu prostorového uspořádání, ale také z pohledu ladění barev, je třeba obrátit se na bytového designéra nebo architekta, který nepracuje online, ale který za Vámi přijede, bude mít k dispozici vzorky navrhovaných materiálů a barev, vše uvidíte reálně, na vše si můžete sáhnout, můžete kombinovat  a ladit celý Váš interiér podle svých představ.